בטיפ הקודם, הזהרתי מפני "הרגל" שרווח בקרב מוכרי דירות, שמכרו דירה אחת לכל ארבע שנים, כדי ליהנות מפטור מתשלום מס שבח. המצב המשפטי שונה, וכיום פטור זה איננו קיים עוד.
הפעם, אצביע על פטור אחר ממס שבח, שכדאי לנו להכיר. פטור זה לא בוטל ברפורמה האחרונה.
אדם שקיבל דירה בירושה, ומבקש למוכרה, יהיה זכאי לפטור ממס שבח, רק אם יתקיימו מספר תנאים מוקדמים. דהיינו, הפטור איננו "אוטומטי" במקרה שכזה, ויש לברר את קיום התנאים ההכרחיים, כדי שהמוכר ייהנה מהפטור ממס.
מהם התנאים ההכרחיים לצורך קבלת פטור זה?
- המוכר חייב להיות או בן הזוג של המוריש, או צאצא שלו, או בן הזוג של הצאצא של המוריש. דהיינו, אם המוכר איננו נמנה על אחד ממקורבי המוריש שנזכרים לעיל, לא יוכל ליהנות מפטור זה.
- לפני פטירתו, היה המוריש בעלים של דירת מגורים אחת בלבד. אדם שירש דירה ממי שהיו לו מספר דירות בעת פטירתו, אינו זכאי לפטור זה ממס שבח.
- אילו המוריש היה בחיים בעת המכירה הנוכחית, היה גם הוא זכאי לפטור ממס שבח בשל המכירה. דהיינו, בודקים אם מכירת הדירה הייתה פטורה ממס שבח, בעת מכירתה, לו הייתה נמכרת על ידי המוריש עצמו, אם היה בין החיים, באותה עת.
צריך לזכור, כי המוכר ייהנה מהפטור, רק אם כל שלושת התנאים לעיל, יתקיימו יחדיו, ואין די בקיום חלק מהם.
מוכר שאיננו יכול ליהנות מפטור זה, יברר אם עומד לרשותו פטור אחר, ככל שברצונו ליהנות מפטור ממס, שהרי יתכנו מקרים שבשל המס המאוד נמוך שיחול במכירה, אין זה כדאי כלל לנצל את הפטור, ויהיה אולי עדיף לנצלו במכירה עתידית.
ככלל, כבר אמרנו, רצוי מאד לעשות תכנון מס מוקדם, ולא להזדרז בבקשות לפטור, ללא הצדקה.
הערה: אין בבלוג זה כדי להוות יעוץ משפטי, או תחליף לו. בכל מקרה יש להיוועץ לגופם של דברים.