תגיד לי, פנתה אלי לקוחה ותיקה, ושאלה: "מותר לי לשלוח כמה מחברי הטובים, כדי שיפנו את הדייר שלי בדירה ברחוב הקדושים? הוא פשוט מזלזל בי ולא משלם את דמי השכירות כבר מספר חודשים?".
"תראי לי את החוזה שחתמת איתו", ביקשתי, "כדי שאוכל להבהיר לך כיצד לנהוג".
"אינני רוצה להמתין, ואינני רוצה לדחות עוד את פינויו מהדירה, אני מרגישה שהוא פשוט לועג לי ומזלזל בי ובחוזה שעליו חתם. רוצה להעיף אותו מהדירה עכשיו!!". כך דרשה, ואפילו יכולתי להבין אותה ואת תחושותיה. אבל….
מקרים מסוג זה או דומים לו, די שכיחים, לצערי, במחוזותינו. בעלי נכסים מושכרים, נאלצים לא אחת, לחוש בחוסר אונים מוחלט בבואם לפנות את הדייר שלהם שממשיך להתגורר בדירה, או לנהל עסקו בחנות ששכר, מבלי לשלם דמי שכירות, ותוך הפגנת זלזול מחלט בהם.
החוק איננו מאפשר לבעל הנכס לשלוח "מפנים בכוח", גם אם השוכר שלהם מפר את חוזה השכירות, אינו משלם דמי שכירות, ועושה כל דבר אפשרי המצדיק את פינויו בפועל.
אלא, שהדרך לעשות כן, הינה באמצעות הגשת תביעה לפינוי מושכר, הגם שהדבר מצריך טיפול משפטי, הוצאות וזמן, כמובן. בדרך כלל הליך כזה נמשך מספר חודשים, זמן "קצר יחסית" להליכים משפטיים אחרים. לאחר קבלת פסק דין, המחייב את הדייר לפנות את הנכס, על הדייר לפעול בהתאם ולפנותו. אם הדייר לא עושה כן, יש לפנות ללשכת ההוצאה לפועל, ולנקוט בהליכים לביצוע פסק הדין.
ללשכת ההוצאה לפועל, הסמכות לפנות בכוח את הדייר בהתאם לפסק הדין.
מתי בכל זאת יוכל בעל נכס מקרקעין לעשות שימוש עצמי בכוח כדי לפנות מסיג גבול?
אם תפס אדם את המקרקעין, שלא כדין, רשאי בעל המקרקעין ומי שמחזיק בהם כדין, להשתמש בכוח במידה סבירה, כדי להוציאו מהם, וזאת תוך 30 יום מיום שהמקרקעין נתפסו שלא כדין.
לדוגמא: חוזר אדם מעבודתו לביתו, ומוצא בה אדם זר, להפתעתו הגמורה. זה מקבל פניו וטוען שהוא "גר" בה. פשוט כך. במקרה כזה נחשב "הזר" למסיג גבול ומחזיק שלא כדין, ובעל הדירה, יהיה זכאי להפעיל כוח סביר, כדי לפנות בעצמו או עם אחרים, את מסיג הגבול, מבלי הצורך בנקיטת הליכים משפטיים נוספים.
הערה: אין בבלוג זה כדי להוות יעוץ משפטי, או תחליף לו. בכל התקשרות יש להיוועץ לגופם של דברים.